Van Olst Horses nieuwe partner voor Limburgse Veulenveiling

22 april 2013

De Limburgse Veulenveiling is een KWPN veulenveiling die al jaren tot de absolute Nederlandse top behoort. Echter, het aanbod dressuurveulens liet de laatste jaren te wensen over. Daar gaat nu verandering in komen. De veiling gaat een samenwerking aan die het tij zal keren.

Van Olst Horses

….. Gertjanvanolstklein
Hengstenhouder Gertjan van Olst.
Voor de 2013-editie zal de Limburgse Veulenveiling een samenwerkingsverband aangaan met Van Olst Horses. Deze samenwerking garandeert een toename van het aantal dressuurveulens in de veilingcollectie.
Van Olst Horses is een allround paardenbedrijf gevestigd in het Brabantse Den Hout. Het bedrijf is in eigendom van Gertjan en Anne van Olst. Van Olst over de totstandkoming van dit nieuwe partnerschap: ‘Ik volg de Limburgse Veulenveiling al jaren met grote interesse. Helaas zag ik dat het aanbod van dressuurveulens de laatste jaren terugliep. Toen ben ik er over na gaan denken hoe ik daar als hengstenhouder iets aan zou kunnen doen.’
De oplossing kwam uit Brabant en vond gehoor in Limburg. Van Olst levert tussen de 8 en 15 veulens aan voor de selectiedagen van de Limburgse Veulenveiling. Deze veulens zijn door Van Olst zelf geselecteerd. Doordat Van Olst hengstenhouder is, is hij goed op de hoogte waar de goede veulens staan bij zijn clientèle.
Van Olst: ‘Ik vind dat de zuidelijke, en ook zeker de Limburgse, dressuurpaardfokkerij aandacht en ondersteuning verdiend. Ik hoef alleen maar in onze eigen stallen te kijken om al te zien dat Limburgse fokkers ook op dressuurgebied succesvol zijn. Bijvoorbeeld onze hengst Netto werd gefokt door T. Bouten uit Horst en P. Steeghs uit Wanssum. Maar ook de KWPN hengst Everdale heeft Limburgse roots. De stam waar Everdale uit voortkomt vindt haar oorsprong bij de familie Geelen uit Hunsel. Het Grand Prix paard Exquis Taikoen waar Anne mee rijdt is gefokt uit de stam van F. Wetemans uit Leveroy. Maar ook Anne’s nieuwe toppaard Zidhane werd in Limburg gefokt; door T. Allers uit Neer.

Limburgse fokkers

….. Limburgse Veulenveiling 2013 © DigiShots
De veiling trekt ieder jaar weer veel bezoekers. 
De eerste 11 edities werden georganiseerd door de Stichting Limburgse Veulenveiling. De veiling werd daarna overgenomen door Stal Hendrix. 2012 was de eerste Limburgse Veulenveiling onder de vlag van deze gerenommeerde handelsstal. De overname heeft voor een boost gezorgd. Zowel het exportaandeel als de gemiddelde veilingprijs steeg.
Paul Hendrix: ‘Het merendeel van de Limburgse fokkers is van oudsher een fokker van springpaarden. Logischerwijs zagen wij dan ook meer springveulens op onze selectiedagen. Limburgse fokkers met een goed dressuurveulen kiezen dan eerder voor een veiling waar meer dressuurveulens worden geveild, zoals Borculo. Want waar meer dressuurveulens zijn, zijn ook meer kopers van dressuurveulens.’
‘We hadden ervoor kunnen kiezen om helemaal met het veilen van dressuurveulens te stoppen, aldus Hendrix. ‘Maar wij willen met de veiling een verkoopkanaal bieden voor alle Limburgse fokkers, ook diegene die dressuurpaarden fokken. Daarom reageerden we positief op het voorstel van Gertjan. Het is een naam die we graag aan onze kwaliteitsveiling verbinden. Daarnaast vinden wij dat een veulenveiling een weerspiegeling van het fokgebied moet zijn van waar de veulenveiling gehouden wordt. Dat idee houden we met deze verandering in stand.’
Beide hippische ondernemers zijn van mening dat dit de Limburgse fokkers van dressuurveulens over de streep zou kunnen trekken om dit jaar aan de veulenveiling in Weert deel te nemen.
De selectiedagen van de Limburgse Veulenveiling vinden plaats op de volgende dagen:
1e selectiedag    Panningen         dinsdag 28 mei       18:00 uur.
2e selectiedag    Wanssum          maandag 24 juni     17:30 uur.
3e selectiedag    Koningsbosch    maandag 22 juli      18:00 uur.
4e selectiedag    Weert                maandag 29 juli      15:00 uur.
De Limburgse Veulenveiling vindt plaats op woensdag 25 september op het complex van Spring- en Dressuurstal De IJzeren Man in Weert.