Nieuw commissielid bij de Limburgse Veulenveiling

6 augustus 2019

De Limburgse Stan Creemers is al langere periode betrokken bij de Limburgse Veulenveiling. Via zijn stage is hij bij de veiling terecht gekomen waarbij hem na het succesvol afronden een vaste aanstelling in de commissie bij de internationaal bekende veiling werd aangeboden. Door de frisse en jonge ‘mindset’ van Stan, is hij dan ook zeker een aanwinst voor de Limburgse Veulenveiling waar al wordt uitgekeken naar de samenwerking de komende jaren. Om Stan wat beter te leren kennen hebben wij hem geïnterviewd om zo achter zijn visie en gedachtes wat betreft de veiling te komen.

 

Liefhebber in hart en nieren
Al van jongs af aan is Stan bezig met paarden. Samen met zijn vader, die ook actief in de fokkerij is, ging hij altijd mee met de paarden naar de keuringen en veilingen. Ondanks dat Stan in zijn tienerjaren eigenlijk ook heel graag had willen voetballen, kroop het bloed waar het niet komen kon en werd het toch de fokkerij. Nu op 25-jarige leeftijd is hij met alle kennis die hij onder andere van zijn vader heeft meegekregen, hard bezig met het opzetten van zijn eigen foklijn in de springsport. Met nu twee bewezen springmerries in eigen bezit én nog een fokmerrie in mede-eigendom begint zijn eerst hobbymatige fokkerij steeds meer uit te groeien naar een echte serieuze bezigheid.

Positief en verfrissend
De visie van het nieuwe commissielid over de fokkerij is heel positief en verfrissend. ‘Wanneer ik een veulen ga fokken vind ik het belangrijk dat ik, buiten een goede hengst, altijd fok met een bewezen merrie. Maar niet alleen op papier moet het veulen goed zijn, want uiteindelijk moeten ze ook in het echt nog presteren. Daarom kijk ik ook altijd heel goed of het veulen exterieur technisch correct is voor de sport. Want met goed een papier maar een slechte bouw ben je alsnog nergens. Tegenwoordig zie je op veel veilingen dat veulens bijna puur op papier worden geselecteerd. Gelukkig kijken wij bij de Limburgse Veulenveiling ook naar wat er daadwerkelijk voor ons staat, dat alleen al maakt het in mijn ogen echt een goede veiling, aldus Stan Creemers.’

Limburgse fokker op een voetstuk
Buiten het niet alleen selecteren op papier, geeft Stan nog een belangrijke reden wat volgens hem de Limburgse Veulenveiling uniek en onderscheidend maakt. ‘De Limburgse Veulenveiling richt zich met name op de fokkers die in Limburg gevestigd zitten. Daarbij wordt tijdens de selectiedagen echt gekeken naar de kwaliteit van het veulen. Door zo de naam hoog te houden worden de fokkers ook hiernaar betaald, antwoord Stan op de vraag wat hij bijzonder vindt aan de veiling.’ Stan kijkt uit naar de toekomst bij de Limburgse Veulenveiling en is dan ook erg blij met de kans om hier onderdeel van te zijn.

De veiling komt steeds dichterbij. Na de fotodagen van afgelopen week kunnen wij bekend maken dat wij een prachtige collectie hebben van 103 veulens. Hiervan zijn 30 dressuurveulens en 73 springveulens.