Limburgse Veulenveiling sluit veiling-driedaagse voortreffelijk af

23 september 2020

De 20e editie van de Limburgse Veulenveiling heeft zelfs in dit bijzondere jaar én middels een online editie, opvallende verkoopresultaten behaald. De 77 springveulens bleken behoorlijk in trek bij een internationaal koperspubliek en brachten gemiddeld € 8.650 op. Twee fokproducten van Edwin Enzerink overschreden zelfs de grens van €18.500.

De veulencollectie werd in groepen verdeeld over drie dagen online afgeslagen. Op de slotdag kwamen de laatste 25 veulens zelfs tot een gemiddelde prijs van € 9.684. “We kijken als organisatie absoluut met trots terug op deze veiling. Het was voor ons ook onbekend terrein om zo’n grote groep veulens via een online veiling aan de man te brengen, maar we kunnen niet anders constateren dan dat het heel goed verlopen is”, reageert Paul Hendrix.

IJzersterk fokgebied
Vorig jaar werd de keuze gemaakt om alleen verder te gaan met springveulens, een specialisatie die passend is bij het fokgebied én de vaste klantenkring van Stal Hendrix. Vanwege de Corona-maatregelen moest dit jaar gekozen worden voor een online veiling maar dat heeft de veiling er niet in belemmerd een groot koperspubliek te trekken. Zo zijn er veulens verkocht naar onder meer Zuid-Afrika, Amerika, Finland, Ierland, Duitsland, Canada, België, Italië, Groot-Brittanië en Zweden. “We hebben hier te maken met een heel sterk fokgebied, vol met serieuze springpaardenfokkers. Ik blijf het misschien herhalen, maar het is toch opvallend dat we met één centraal selectiemoment ieder jaar zo’n sterke collectie kunnen samenstellen. De kwaliteitsvolle veulens kunnen wedijveren met die van iedere andere veiling. Daardoor ben ik er van overtuigd dat we niet alleen de fokkers maar ook zeker de kopers een dienst hebben bewezen met deze veiling.”

Kwaliteit wordt betaald
Twee fokproducten van veterinair Edwin Enzerink spanden de kroon. Voor € 18.800 blijft de genetisch interessante Pegasus (Berlin uit de Grand Prix-merrie Absie v.Corland) in Nederland, terwijl de veelbelovende Tobago Z-zoon Trinidad (mv.Casall) voor € 18.500 in Zuid-Afrikaanse handen is gekomen. Andere prijstoppers waren het voor €16.000 naar Canada verkochte merrieveulen Nothing Compares D (Casall x Cassini I, fokker Dilara Pars), de Tokyo du Soleil-nakomeling Palermo (mv.Clinton, fokker Lucy Meulenberg) die voor €15.500 in Nederland blijft, het aan Clinton nauwverwante hengstveulen Utoki of the Paddocks (Catoki x Corofino I, fokker Anthony Mornie) vertrekt voor datzelfde bedrag naar Amerika en Powerfly Minka (Chacfly PS x Mr.Blue, fokker Familie Van de Rijt) gaat als de kleindochter van Grand Prix-merrie Minka’s Diamond voor € 15.200 naar Finland.