Limburgse Veulenveiling blijkt uitstekende etalage voor springveulens

25 september 2019

Dat het fokgebied waaruit de Limburgse Veulenveiling selecteert bol staat van de springgenen werd vanavond bewezen tijdens de 19e editie, waar de springveulens goed betaald werden. Daags na de Dutch Sport Horse Sales bleken de internationale kopers onder de indruk van de potentie van deze jongste generatie. Met € 36.000 ontpopte de Zirocco Blue VDL-dochter Online Especiale zich tot veilingtopper.

Gemiddeld brachten de bijna 70 springveulens een overtuigend gemiddelde van €10.300 op en daarmee heeft de Limburgse Veulenveiling opnieuw bewezen geweldige afzet te creëren. Twee veulens uit de fokkerij van Jack Verstappen, die beide teruggaan op de Grand Prix-merrie Especiale (v.Voltaire), behoorden tot de best betaalde veulens.

Especiale’s
Voor €36.000 vertrekt het genetisch interessante merrieveulen Online Especiale (Zirocco Blue VDL x Chacco-Blue) naar de Amerikaanse amazone Gigi Moynihan. “Ik was echt vastberaden dit veulen te kopen, ze heeft zulke goede bloedlijnen en is heel atletisch. Dolgelukkig ben ik dat ze straks naar ons komt!” Stamgenoot Only Especiale (Luigi d’Eclipse x Chacco-Blue) vertrekt voor een prijs van €25.000 naar Amerika en dat past in de heersende trend dat juist de merrieveulens topprijzen realiseren. Het opvallende hengstveulen Corvette Z.G. (Cornet Obolensky x Diamant de Semilly, fokker W. Zegers) gaf goed tegengas en heeft voor €30.000 een nieuwe eigenaar gekregen. Andere topprijzen werden neergelegd voor Urban by Nature (Untouchable x Vigo d’Arsouilles, fokkers Stan en Daan Creemers, €20.000) en Corcindo MB Z (Cornet Obolensky x Indoctro, fokker Highfield Genetics, €21.000). “Ik roep al jaren dat we een heel sterk fokgebied hebben wat betreft de springveulens, en dat is vandaag echt bewezen. We organiseren vier selectiedagen en veilen een groot aantal springveulens. Geweldig om dan een gemiddelde van ruim 10.000 euro te realiseren”, reageert Paul Hendrix enthousiast. “Het is een mooie beloning voor alle fokkers die echt heel serieus bezig zijn met de springpaardenfokkerij.”

Springgebied
“Natuurlijk helpt het mee dat de veiling aansluitend aan de Dutch Sport Horse Sales wordt georganiseerd, maar als de kwaliteit er niet is dan kom je echt niet aan deze prijzen.” Bij de springveulens komt de lat steeds hoger te liggen bij de Limburgse Veulenveiling en behoort de veiling tot de top van Nederland. Daar aan gerelateerd is het gegeven dat de kloof tussen de spring- en de dressuurveulens in dit fokgebied steeds groter wordt. Met een goede prijs van €16.000 bleek de extra dravende Glock’s Toto Jr.-zoon Ohio-D (mv.Flemmingh, fokker Jos Deenen) het best betaalde dressuurveulen, die gemiddeld uitkwamen op €4.990.