Internationaal koperspubliek slaat slag op LVV

27 september 2017

In navolging op een zeer geslaagde editie van de Dutch Sport Horse Sales, werden ook op de Limburgse Veulenveiling records verbroken. Voor het eerst in de geschiedenis van de veiling werd een totaalomzet van meer dan één miljoen euro gerealiseerd, waardoor het gros van de fokkers met een lucratieve opbrengst huiswaarts kon keren. Met een prijs van 30.000 euro bleek het merrieveulen Mucinda (v.Berlin) de veilingtopper.

Sinds het begin van de veiling is het creëren van afzet voor de hoofdzakelijk Limburgse fokkers het hoofddoel van de veiling. Niet eerder werd dat doel op zo’n mooie wijze behaald als tijdens deze editie. Voor de springveulens werd een gemiddelde prijs van €10.072 neergelegd, tegenover een gemiddelde prijs van €7.250 voor de dressuurveulens. Over een totale collectie was het gemiddelde ruim 300 euro hoger dan vorig jaar, met minder extreme uitschieters.

Beste investering
Het best betaalde veulen van de avond bleek het Berlin-merrieveulen Mucinda (mv.Heartbreaker), een volle zus van de Zangersheide gekeurde hengst Extra die zich onder Thibault Philippaerts reeds op 1.50m-niveau manifesteert. Mucinda is verkocht aan de eigenaren van Extra, de families Spronken en Philippaerts. “We zijn speciaal voor dit veulen naar de Limburgse Veulenveiling gekomen en zijn blij dat het is gelukt haar vast te leggen met oog op zowel sport als fokkerij. Als ze op haar broer gaat lijken, kan het wel eens onze beste investering ooit worden”, lacht Leon Spronken. Naast vele kopers binnen Europa, zijn er ook veulens verkocht naar landen als Australië, Canada, Amerika en Mexico. De combinatie met de springpaardenveiling een dag eerder, brengt steeds meer profijt. “Mede door de Dutch Sport Horse Sales trekt de veulenveiling een heel internationaal koperspubliek. Ook sportmensen die nooit eerder in veulens investeerden, zijn vandaag eigenaar van nieuwe jonge talenten geworden”, vertelt Paul Hendrix. “Veel veulens die naar het buitenland zijn verkocht, blijven bovendien in Nederland in de opfok. Ook op die manier weet de LVV te verbinden.”

Sterk fokgebied
Gezien de kwaliteitsvolle collectie veulens en de betaalde prijzen, gaat deze editie van de Limburgse Veulenveiling als zeer geslaagd de boeken in. “Als commissies hebben we slechts vijf selectiedagen georganiseerd en als je dan al zo’n collectie kan samenstellen, weet je dat we hier echt met een sterk fokgebied te maken hebben. We zijn heel blij dat we een gemiddelde prijs van 9.400 euro hebben weten te realiseren. Dan gaan er veel fokkers tevreden naar huis, en gezien de hedendaagse ontwikkelingen moeten we er met z’n allen ook aan gaan wennen dat een goed veulen dat geld opbrengt.” Duidelijke uitschieters naar boven waren onder meer Maxim-N (v.Glock’s Toto Jr.) voor €23.000, Miss Delin (v.Ferdeaux) voor €22.000 en het Numero Uno-veulen Montana dat eveneens op €22.000 afgeslagen werd.