“Het is niet zo dat één of twee topveulens het gemiddelde veilingbedrag omhoog trekken.”

21 september 2015

Maandag 21 september 2015

Woensdag 23 september 2015 vindt alweer de vijftiende editie van de Limburgse Veulenveiling plaats bij Equestrian Centre De IJzeren Man te Weert. De veiling laat jaar op jaar zien dat de provincie Limburg gepassioneerde fokkers heeft die weten waar de markt om vraagt.

Een aansprekende collectie van 109 veulens in de dressuur- en springrichting zal vanaf 15.00 onder de hamer komen. De Limburgse Veulenveiling kenmerkt zich door de sportieve kwaliteiten van de veulens en reeds meerdere geveilde veulens hebben hun weg richting de (top)sport ondertussen weten te vinden.

Een van die succesverhalen is dat van springpaardenfokker Peter Stultiens uit Weert. In 2002 bood hij zijn Numero Uno x Bernstein-hengstveulen aan bij de Limburgse Veulenveiling. Op driejarige leeftijd werd Van Gogh, zoals het veulen bij nieuwe eigenaar De Wiemselbach was komen te heten, met topcijfers ingeschreven bij het KWPN. Momenteel maakt Van Gogh furore op 1.60-niveau onder Marco Kutscher. Recentelijk won de combinatie de prestigieuze Grand Prix van Valkenswaard.

“Ik heb goede ervaringen met de Limburgse Veulenveiling”, luidt de mening van fokker Stultiens dan ook, “Het is een sportgerichte veiling. Zowel in de geselecteerde veulens als de kopers die de veiling bezoeken. En daarmee is de kans groot dat je als fokker later nog eens iets van je fokproduct terughoort. Zoals dat bij ons en Van Gogh zeker het geval is!”

vangoghcopie
Marco Kutscher en Van Gogh (Numero Uno x Bernstein) tijdens Global Champions Tour Valkenswaard.

“We fokken gemiddeld zo’n vier veulens per jaar”, vertelt Stultiens over zijn fokkerij, “Ik probeer goed rijdbare veulens te fokken in de springrichting. Daarmee loop ik niet per se achter de commerciële hengsten aan, die heel mooie types doorgeven. Natuurlijk is dat altijd wel mooi meegenomen, maar uiteindelijk staat de sport voorop.”

Ook dit jaar zijn er weer twee veulens van Stultiens voor de veiling geselecteerd en de fokker kijkt vol vertrouwen uit naar veilingdag. “Ik vind de Limburgse Veulenveiling een eerlijke veiling. Daarmee bedoel ik dat er eigenlijk voor alle veulens wel een faire prijs behaald wordt. Het is het niet zo dat één of twee topveulens het gemiddelde veilingbedrag omhoog trekken.”

In de internationale concoursen laten veel paarden van zich horen die via de veiling uit Weert verkocht zijn. Naast Van Gogh zijn onder andere de paarden:

– Durrant (Warrant x Voltaire – Fokker P. Keunen uit Venlo)
– El Primero (Numero Uno x Indorado – Fokker P. Goertz uit Reuver)
– Dynamo (Andiamo x Winningmood van de Arenberg – Fokker W. Leisink uit Panningen)
– Unex Valente (Gentleman x Sit this one out – Fokker H. & C. Leenders uit Asten-Heusden)
– Etoile de Loma (Clinton x Heartbreaker – Fokker Fam. Peeters-Breukers uit St. Odiliënberg)
allemaal in Weert onder de hamer gegaan.