Gemiddelde prijs op Limburgse Veulenveiling stijgt naar nieuw record

30 september 2021

Aansluitend aan de exceptionele Dutch Sport Horse Sales kwamen vandaag op het Peelbergen Equestrian Centre 75 springveulens onder de hamer in de Limburgse Veulenveiling. De genetisch interessante Reflex by Nature (v.Cento) vertrekt voor de topprijs van 42.000 naar Frankrijk en met een gemiddelde prijs van 10.800 heeft de veiling haar grote waarde vandaag opnieuw bewezen. Het gros van de veulens komt uit het sterke fokgebied rondom Limburg en is vandaag in buitenlandse handen gekomen.

Vorig jaar schakelde de Limburgse veulenveiling vanwege alle Corona-maatregelen over naar een online veulenveiling, en in 2019 was de gemiddelde prijs –met zelfs bijna tien veulens minder dan vandaag tijdens de 20e editie- 500 lager. De laatste jaren stijgt het gemiddelde vrijwel ieder jaar en het is een mooi compliment dat deze lijn ook in 2021 weer volop opgepakt is.

Internationale afzet
Als laatste veulen bracht de uit de Grand Prix-merrie Carrière (v.Catoki) gefokte Reflex by Nature de beste prijs op. Deze door Stan en Daan Creemers gefokte Cento-zoon vertrekt voor 42.000 naar Frankrijk. Ook voor genetisch interessante veulens als het merrieveulen Bon Bini Z (v.Balou de Reventon, 29.500), de dochter van de Grand Prix-merrie Rosana du Park: Charlotte O Z (v.Conthargos, 25.500) en de beloftevolle Rapollo (v.Colman, €26.000) werden goede prijzen betaald. Eerstgenoemde twee vertrekken naar Amerika, Rapollo blijft in Nederland. Uit de eerste jaargang van Farzack des Abbayes deden de fokkers van Rouge Coco Bloom CD (€20.500) en Revolution (€21.000) hele goede zaken vandaag. De uit de internationale sport-merrie Wimphof’s Hinde gefokte Tangelo van de Zuuthoeve-zoon Talisman van de Wimphof Z oversteeg eveneens de grens van €20.000. “Ik schat dat zeker 80 procent van de veulens aan buitenlandse klanten verkocht is en we hebben opnieuw een zeer hoog verkooppercentage behaald”, reageert Paul Hendrix. “Het blijkt keer op keer dat het een ijzersterk concept is om de veulens daags na de Dutch Sport Horse Sales te veilen.”

Geweldig gemiddelde
De doelstelling om te concurreren met de ‘grote’ commerciële veilingen heeft de Limburgse Veulenveiling niet, aangezien regionale afzetbevordering al twintig jaar de grootste stimulans is. “We hebben ons met deze veiling echt als doel gesteld om de fokkers vooruit te helpen en daarmee is het buitenland absoluut onze grootste afzetmarkt. De veulens zijn onder meer verkocht naar Amerika, Canada, Libanon, Italië, Frankrijk en Scandinavië. Het blijkt keer op keer dat internationale sportgenen echt gewaardeerd worden door de kopers en die waren binnen deze collectie ruimschoots voorhanden. Als organisatie zijn we er trots op dat we met zo’n groot aantal veulens opnieuw een hogere gemiddelde prijs dan voorheen hebben kunnen realiseren”, aldus Paul Hendrix. Aanstaande vrijdag komt er nog een dertigtal beloftevolle veulens onder de virtuele hamer in een online editie van de Limburgse Veulenveiling en het bieden op deze veulens sluit op vrijdag 1 oktober vanaf 19.30 uur.

Foto: DigiShots