Limburgse Veulenveiling voorziet in talent

10 september 2012

Redactioneel artikel op www.horses.nl 

In de catalogus van de twaalfde editie van de Limburgse Veulenveiling op woensdag 3 oktober 2012 op Dressuur- en Springstal De IJzeren Man te Weert prijken zeventig met zorg geselecteerde veulens, die voor het overgrote deel uit Limburg en het oosten van Brabant komen. Dit zijn voornamelijk springgefokte veulens, maar er worden ook een aantal interessante dressuurveulens geveild. Onder meer Hip by Johnson (Johnson x Negro), de veulenkampioen van de Limburgse centrale keuring.
Op de Limburgse Veulenveiling zijn in het verleden al veel fokproducten van hoge kwaliteit verkocht. Van Gogh (Numero Uno x Bernstein), de topper van het KWPN-verrichtingsonderzoek in 2005 is er één van. Ook de in 2011 bij het KWPN goedgekeurde hengsten Durrant (Warrant x Voltaire) en Dynamo (Andiamo x Winningmood van de Arenberg) zijn als veulen via de Limburgse Veulenveiling verkocht.
Colorado (Douglas x Lux) werd eveneens in Limburg gefokt en geveild en was in 2011 met een opbrengst van 340.000 euro de absolute topper van de Expo Talent Sale in Hengelo. Dit najaar werd de hengst El Primero door het KWPN goedgekeurd. Hij is in 2009 als veulen verkocht op de Limburgse Veulenveiling. Dit geeft aan hoe sterk het zuidelijke fokgebied is.
Succesvolle fokkerij
Elf jaar lang was de organisatie in handen van de Stichting Limburgse Veulenveiling. Dit jaar wordt de veiling voor het eerst georganiseerd onder de vlag van Stal Hendrix. Paul Hendrix: “Met de kwaliteit die in dit gebied wordt geleverd, vind ik het een vanzelfsprekendheid dat we die veiling voor de fokkers gaan doorzetten. We hebben deze veulenveiling gekoppeld aan de jonge springpaarden veiling, de Dutch Sport Horse Sales die de dag ervoor gehouden wordt. Zo kunnen we de succesvolle fokkerij van Limburg optimaal ondersteunen.”
Volgens Paul Hendrix is het nu de tijd om een zeer goed gefokt merrieveulen te kopen. De veulenprijzen staan onder druk en als je als fokker een stap voorwaarts wilt maken, kun je dat nu het beste doen. “Het is geen geheim dat je het beste kunt inkopen op het moment dat de markt stil ligt, en die markt ligt stil op dit moment. Ik weet zeker dat de Limburgse Veulenveiling nu gelegenheid geeft om met een goed veulen uit de beste zuidelijke merriestammen je fokkerij te verbeteren of nieuw leven in te blazen”, meent Hendrix.
De sport regeert
“We hebben hier te maken met een heel sterk fokgebied”, gaat Hendrix verder. “Dat komt door de zeer actieve springsport in deze regio. Je hebt hier in een cirkel veel bekende en grote springstallen zitten. Philippaerts, Tops, Raijmakers, Lansink, Van der Vleuten, Van Asten, VDL, Thijssen, Tacken, Hendrix zijn hier alom bekende voorbeelden van. Dan heb je die cirkel bijna rond en binnen die cirkel is een enorm goede springpaardenfokkerij ontstaan. Wij proberen daar een rol in te spelen om die veulens goed te vermarkten. Omdat de sport hier zo sterk regeert, ook nog met Zangersheide om de hoek, zijn de fokkers in dit gebied heel bewust bezig met de fokkerij. We zijn ons als fokgebied aan het manifesteren om één van de beste van Europa te worden. Daar willen wij als Stal Hendrix een ondersteuning in zijn”, is Paul Hendrix stellig.
Over de veiling besluit hij: “Wij zijn er trots op dat het ook dit jaar weer gelukt is een keur van prachtige en hoogwaardige spring- en dressuurveulens te selecteren. In het verleden hebben de veulens van de Limburgse Veulenveiling al veel goeds gebracht. We denken dat de collectie van dit jaar in de toekomst ook weer voor de nodige successen zal gaan zorgen.”