Dressuuraandeel Limburgse Veulenveiling sterker dan ooit

17 september 2014

In Weert vindt op woensdag 24 september voor de 14de keer de Limburgse Veulenveiling plaats. De veiling wordt georganiseerd door Stal Hendrix. Van oudsher is deze veiling de hekkensluiter van het seizoen waarbij de springveulens voorheen de overhand hadden. Echter, sinds vorig jaar is het aantal dressuur- en springveulens steeds meer gelijk getrokken, mede door de betrokkenheid van Gertjan van Olst als lid van de selectiecommissie voor dressuurveulens. In dit artikel gaan we in gesprek met de Brabantse hengsteneigenaar en kijken we naar de ontwikkelingen die de veiling het afgelopen jaar heeft doorgemaakt.

In 2012 kwamen er vijf dressuurveulens onder de hamer. De totale collectie telde 70 veulens. Vorig jaar waren dat er al twintig uit een groep van 81. Maar de groei zet door; dit jaar telt de collectie 108 veulens waarvan er maar liefst 39 als dressuurveulen door het leven gaan. Van Olst over de toename: “Vorig jaar wisten we met de selectiecommissie een gering aantal dressuurveulens te selecteren waarvan de kwaliteit hoogstaand was. De veulens zijn toen allemaal verkocht en de kopers betaalden prijzen die daarbij pasten. Daardoor zijn dit jaar meer fokkers geïnteresseerd geraakt om naar Limburg te komen.”

Limburgse Veulenveiling 2013 © DigiShots

Van Olst denkt wel te weten waarom steeds meer dressuurveulenkopers naar de Limburgse Veulenveiling komen: “De veiling staat bekend als een veiling waar reële prijzen worden betaald. Daarnaast is het een groot voordeel dat we dit jaar een zeer breed aanbod hebben met een goede verscheidenheid aan afstammingen. Niet alleen een hengstenopfokker kan er terecht, ook mensen die een toekomstig sportpaard of toekomstig fokmateriaal zoeken komen hier aan hun trekken.”

De klantenkring van de Limburgse Veulenveiling wordt ieder jaar internationaler. De ongekende successen van de Nederlandse paarden tijdens de World Equestrian Games, tezamen met de nummer één ranking van het KWPN spelen hierbij een belangrijke rol. Van Olst: “Ook in het buitenland weten ze dat er de afgelopen jaren minder gefokt is. Toch zal er altijd vraag blijven naar getalenteerde jonge paarden. Als je onderaan begint met toptalent voor een redelijke prijs, dan ben je iedereen al één stap voor. Daar is de Limburgse Veulenveiling de aangewezen gelegenheid voor.”