Informatie omzetbelasting

De uiteindelijke afslagprijs van een veulen is de prijs exclusief omzetbelasting. Als de verkopende partij (eigenaar veulen) belastingplichtig is voor de omzetbelasting, dan wordt het veulen onder de omzetbelasting regeling geveild. In de catalogus wordt dit aangegeven met het icoontje “VAT”. Dit betekent dat 21% omzetbelasting over de afslagprijs en de 8% veilingcommissie wordt geheven. Het te betalen bedrag wordt vermeerderd met het bedrag aan omzetbelasting. Door gewijzigde regelgeving is niet meer mogelijk om gebruik te maken van het 9%-tarief.

Als een veulen onder de margeregeling (geen VAT-icoon in de catalogus) wordt verkocht, dan wordt er over geen omzetbelasting geheven over de afslagprijs. Wel is er 21% omzetbelasting verschuldigd over de 8% veilingcommissie die over de afslagprijs wordt geheven.

Indien u als buitenlandse afnemer, gevestigd in een EU-lidstaat, een veulen koopt onder de omzetbelasting regeling (VAT-icoon in de catalogus) en u een geverifieerd buitenlands BTW-nummer kunt overleggen, dan zal het veulen onder de regeling van intracommunautaire levering verkocht worden. Wel zal bij de aflevering van het veulen het afleverbewijs / de vervoersverklaring ondertekend moeten worden, waarbij u bevestigt dat het veulen in een andere EU-lidstaat dan Nederland in ontvangst is genomen of wordt getransporteerd.

Wanneer u als een buitenlandse afnemer, die niet is gevestigd in een EU-lidstaat, een veulen koopt, dan zal geen omzetbelasting berekend worden, indien het veulen naar een land buiten de EU wordt geëxporteerd.